Kirjaudu

keskiviikko, 20 marraskuu 2013 11:16

Projekti - Auto osa 2

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Jatkan tässä jo aloittamaani auto projektia. Viime kirjoituksesta onkin kulua jonkin verran aikaa. Tässä välissä on ehtinyt tapahtua paljon asioita joista ehkä kirjoittelenkin joskus tänne. Meillä oli esim. muutto kuun vaiheessa ja kone oli pariviikkoa vielä paketissa ennen kuin sain purettua sen sieltä ja viriteltyä tulille. Mutta mennäänpäs asiaan. Auton projekti on edennyt sen verran että auton konsolin valot on vaihdettu vihreistä sinisiksi ja samalla polttimot on korvattu ledeillä. Päätin aloittaa polttimoiden korvaamisen keskikonsolista.

Kuten aiemassa kirjoituksessa jo totesinkin, sieltä löytyi kolmea eri poltinkantaa eli T5, T4 ja T3 kantamisia polttimoita. Itse tilasin ledit eBaystä koska suomalaiset led kauppiaat kiskovat ledeillä ihan naurettavia hintoja. Laitan tähän linkin mistä omat ledini tilasin: 2pcs T3 T4 T5 Neo Wedge (Spark Blue) Dash LED Bulbs - eBay ja 2pcs T4 Tall Neo Wedge Dash LED Bulbs (Red) - eBay. Osin tuollaisen pitkän T4 kantamisen ledin koska pitkiä T3 ei löytynyt, purin tuon ledin ja laitoin sen hehkulampun tilalle vanhaan kantaan.

 

Hieman enemmän harmaita hiuksia aiheutti valojenkorkeuden säädin, sinne nimittäin oli tinattu suoraan hehkulamppu kiinni. Kolvi kyllä pysyy kädessä joten se ei ollut ongelma, mutta piti hieman sen lisäksi opiskella vastuksista että sain oikeanlaisen vastuksen siihen väliin. Onneksi netistä löytyy laskureita joilla vastuksen koko on aika helppo laskea. Itse käytin StiNgeRin laskinta, tarvitsi vain tietää ledistä ja virtalähteestä kolme perus asiaa: Syöttöjännite eli virta joka tulee ledille, voi päätelläkin kun autosta kyse se oli 12v jonka tarkistin vielä yleismittarilla, seuraavaksi piti tietää mikä on ledin kynnysjännite eli jännite jonka ledi kestää, se selvisi kun katsoin led paketin kylkeä eli 3,3v, viimeiseksi piti tietää ledin läpikulkeva virta, sekin oli kerrottu paketissa eli 30mA. Näin sain vastuksen arvoksi 290 ohmia ja laskuri kertoi samalla vastuksen värirenkaat eli Oranssi Oranssi Ruskea Kulta.

 

Tulostin laskurista suoraan nuo tiedot ja menin lähimpään elektroniikan korjaukseen erikoistuneeseen liikkeeseen ja kerroin tarpeeni ja näytin specsejä vastuksesta. Hintaa taisi olla 50 senttiä kipale kivijalkakaupassa. Tinailin ledin ja vastuksen paikalleen, jouduin hieman askartelemaan koska liikkeessä ei ollut pieniä vastuksia vaan vastus oli aika jumbo kokoinen. Kuvasta näette paremmin mitä tarkoitan.

 

Liikkeessä ei muuten ollut just tuota 290 ohmista vastusta mutta myyjä antoi seuraavan sopivan vastuksen eli siitä johtuu tuo ettei kuvassa olevan vastuksen värit täsmää luettelemiani värejä.

 

 

Ja siinä se on jo paikallaan. Sininen väri tahtoo palaa läpi kännykällä otetuissa kuvissa. Siksi tuo väri ei tuossa kuvassa oikein vastaa sitä mitä se todellisuudessa on.

 

Seuraavaksi vaihdoin ledit rattiohjaimesta, jep ledit. Purettuani huomasin ilokseni että siellä oli käytetty ledejä joten homma ei ollut kovin hankalaa.

 

 

Eli sieltä löytyi yhteensä viisi vihreää ledia jotka korvasin vain sinisillä. Merkkasin vielä kuvaan ledien paikat.

 

 

Tältä ne näyttää paikallaan.

Vielä on autossa hieman laiteltavaa ja jatkan tätä taas kun saan lisää kamppeita investoitua...

 

 

 

Luettu 6214 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 21 marraskuu 2013 10:53

Liittyvät artikkelit

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Projekti - Auto osa 1 Projekti - Auto osa 3 - Soitin »

Copyright © Ilkka Rautiainen 2021.
Kaikki oikeudet pidätetään.