Kirjaudu

maanantai, 16 syyskuu 2013 14:26

Projekti - Auto osa 1

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Ostin jokin aika sitten uuden auton. Entisessä ei sinäänsä ollut mitään vikaa, muutakuin että se oli iso ruokainen (nykyiseen verrattuna) ja toimi väärällä polttoaineella. Eli vaihdoin bensa autosta diseli autoon, sillä ajan aika paljon autolla. Auto on Toyota Corolla vuosimallia 2004.

Idea projektii lähti siitä että en ole tyytyväinen auton nykyiseen soittimeen, sillä sillä ei oikein voi muuta kuunnella kuin radiota. Suomipopin aamulypsy on kyllä kuuntelemisen arvoinen aamu ohjelma, eikä ilta ohjelmissakaan ole valittamista. Välillä kuitenkin halauisin kuunnella omaa mielimusiikkia ja olen monesti hyödyntänyt pitkät ajomatkat kuuntelemalla äänikijoja. Ongelmana kuitenkin nykyisessä auto soittimessa kuitenkin on ettei siinä ole radion lisäksi muuta ominaisuutta kuin cd-soitin. Cd-soitin alkaa olla aika aikansa elännyt keksintö varsinkin jos siinä ei ole mp3 tukea. Koska tarvitsin autoon uutta soitinta, mikäs muu kuin internet olisi parempi paikka lähteä etsimään sellaista.

Autossa on ns. ohjauspyörä ohjaus/kaukosäädin ja haluaisin saada sen toimimaan uudessa soittimessa. Minulla oli jonkinlainen käsitys että se ei olisi mikään este uudelle soittimelle. Katselin aluksi soittimia johon olisi helppo liittää oma Galaxy S4:nen ja toistaa musiikkia ja ääntä siitä. Luovuinkin hyvin nopeasti puhelin ja soitin yhdistelmästä, sillä törmäsin Android autosoittimiin. Niissä vaikutti olevan juuri ne ominaisuudet joita soittimelta kaipasin ja enemmän.

Android on vasta tulossa autojen soittimiin, suomessa valikoimaa ei vielä juurikaan ole ja ne mitä löytyy on reilusti yli hinnoiteltuja, siksi en edes rupea listaamaan tähän suomalaisia nettikauppoja. Oman soittimeni joudun siis tilaamaan ulkomailta, ebayssä on paljon kiinalaisia Android soittima, itse olen ominaisuuksiltaan parhaaksi tutkimusteni ja vertailujen perusteella todennut Erisin merkkisen soittime. Olen ajatellut soittimeksi Erisin ES7935A, kyseessä on kahden DIN:n soitin jossa on mukana telakoitava tabletti. Soittimessa on paljon erillaisia ominaisuuksia mutta listaan nyt lähinnä ne ominaisuudet joita itse luultavammin tulen käyttämään.

Erisin ES7935A ominaisuudet:

  • Musiikksi- ja äänentoisto
  • Videntoisto
  • Navigointi
  • Internet
  • Digitv
  • Peruutus kamera
  • Handsfree
  • Liikennekamera

 

Soittimessa on on valmiina Wifi ja tuki 3g usb modeemille. Alusi olin ajatellut että liitän soittimeen 3g-modeemin, mutta sittemin olen suunitellut totauttavani internet yhteyden soittimeen wifin kautta. Pystyisin jakamaan puhelimella internet-yhteyden soittimeen mutta ajattelin kuitenkin toisen laista ratkaisua. Kuten blogiani aiemmin lukeneet tietävät että olen käyttänyt paljon vpn-verkkoja jotta saisin verkot kytkettyä kotini verkkoon. Niimpä tuli mieleen että voisin kytkeä auton soittimenkin kotiverkkoon. Androidissa tietysti on vpn mahdollisuus mutta se täytyy erikseen aina kytkeä päälle, joten se olisi kovin työlästä. Rupesin tutkimaan että olisikko autoon mahdollista saada 3G-reititintä johon saisi helposti DD-WRT:n tai OpenWRT:n.

Löysinkin ebaystä TP-Link TL-WR703N-reitittimen joka on aika edullisen ja kooltaan pieni. Parasta on että siihen saa DD-WRT:n tai OpenWRT:n. Näin saan reitittimeen OpenVPN ja autoni soitin on yhteydessä kätevästi kotini verkkoon. Lisäominaisuutena autossa olevan 3G-yhteyden voi myös jakaa muille laitteille, esim. tabletille tai kannettavalle tietokoneelle.

Lisäksi autoon olisi tarkoitus asentaa niskatukinäytöt. Tarkoituksena on tarjota lapselleni viihtyisän automatkan esim. mummolaan. Niskatukinäytöiksi valitsen sellaiset joissa itsessään on DVD-soitin jotta muksu voi katsoa omaa elokuvia tai ohjelmia ja itse voin nauttia musiikista auton soittimesta.

Koska auto on paljon omassa käytössäni, ajattelin lisätä musiikki nautintoa matkustamoon sijoitettavalla aktiivi subwooferilla. Olen kasellut tähän seuraavanlaista subbaria Kenwood KSC-SW11. Toinen vaihtoehto on että unohdan subbarin ja panosta uusiin ovikaiuttimiin.

Lisäksi auton hallintalaitteiden valaistus ei oiken mielyttänyt minu. Alkuperäiseltä väriltään hallintalaitteiden valaistus on vihreä, tarkoitus olisi korvata kaikki valot sinisillä ledeillä. Ledit ovat hekulamppuja pitkäikäisempiä ja kestävät tärinään paremmin. Sekä ledit ovat aika edullisia, tai no riippuu ostaako suomesta vai tilaako ulkomailta. Itse tilasin ledit ebay:stä josta ne sai naurettavan halvalla ilman toimitus kuluja. Corollani on Sol varusteltu eli siitä löytyy esim. automaatti ilmastoin ja manuaalista lämmitys laitteisto hienompi digitaaline hallintapaneeli.

Hallitapaneelista löytyy 9 kpl polttimoita, kolmea eri kokoa.

Näytöissä on T5 kantaiset polttimot joita on yhteensä 3 kpl. Painikkeissa on T4 kantaisia polttimoita yhteensä 5 kpl, jostain syystä lämpötilan säädin oli erivärinen mutta silti kanta on sama. Erikoisin on hätävilkun valaistus koko oli 8mm joka vastisi T3 kantaa, mutta on normaalia pidempi. Lisäksi A/C, tuulilasin lämmitys, takalasin lämmitin, sisäilman kierto ja auto painikkeissa on ledit merkki valona.

Kirjoittelen lisää tästä aiheesta kun led polttimot tulevat minulle.

Luettu 7120 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 27 marraskuu 2013 07:39

Copyright © Ilkka Rautiainen 2021.
Kaikki oikeudet pidätetään.