Kirjaudu

tiistai, 21 touko 2013 00:00

Valvontakamera projekti - aloitus

Kirjoittanut
Arvostele tätä artikkelia
(0 ääntä)

Perjantaina saapui Foscamin FI8906W -valvontakamera. Tarkoitus olisi asentaa kesäloma projektina se kesämökille pitämään vahtia silloin, kun isäntäväki ei ole paikalla. Mökiltä on aikaisemminkin hävinnyt tavaroita ja ikkunoiden alta on löytynyt jalanjälkiä kuin olisi tutkittu olisiko sisällä mitään vietävää. Voi olla että joku on ollut tiedustelemassa asutusten tilannetta ja kartoittanut itselleen mahdollisia murtopaikkoja.

Alueella on paljon kesä-asuntoja ja tällaiset paikat varmasti houkuttelevat hämärämiehiä. Tietenkään kamera ei estä voroja, mutta tarpeen tullen se voi kertoa arvokasta tietoa siitä kuka murtojen takana on. Myös kamera varmasti pelottaa voroja pysymään loitolla.

Foscam FI8906W

 

Projektissa käytettävät laitteet:

 

Foscam FI8906W 4mm linssillä varustettu valvontakamera

Asus WL-500gP v2 -reititin

Huawei E169 3G -modeemi

Pitkä verkkokaapeli

Pitkä sähköjohto

 

Reitittimeen on asennettu alkuperäisen käyttöjärjestelmän tilalle OpenWRT Linux-käyttöjärjestelmä. Tämä mahdollistaa reitittimen monipuolisemman käytön esim. 3G -modeemin liittämisen reitittimeen. Lisäksi reitittimeen on asennettu OpenVPN client jolla se on yhteydessä kotini reitittimeen, näin kesämökin ja kodin verkot ovat yhdessä. Kameran asennan sopivaksi katsomaani paikkaan, mutta siitä lisää kun olen asennuksen saanut valmiiksi. Kesälomaan on vielä pariviikkoa.

 

Yllä on nopea kuvas verkosta jonka olen nyt rakentanut.

 

Vaikka seuraava ei täysin liity valvontakamera projektiin, selostan verkkoni toiminnan tässä koska en sitä ole aiemmin blogissani tehnyt.

 

Ylhäällä vasemmalla on oma kotiverkkoni, verkon "sydämenä" toimii Ciscon Linksys E4200 jolla on jo ikää pari vuotta. Ehkä päivitän lähiaikoina sen nopeampaan laitteeseen, mutta se on palvellut tarpeitani hyvin. Viime aikoina ole kuitenkin huomannut että tarvitsisin tehokkaampaa laitteistoa, mutta se on eri projekti se. E4200:ssa on asennettu DD-WRT Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, jonka ansiosta siitä on tullut alkuperäistä monipuolisempi reititin. Lisäksi kotiverkossani on Zyxelin NSA320 nas-palvelin. Tämä laite ei ole kovinkaan vanha hankinta, mutta olen kuitenkin huomannut että nälkä on kasvanut syödessä. Joten olen suunnitellut monipuolisemman palvelimen hankintaa.

 

Keskellä on vanhempieni verkosta piirretty kuvaus. Koska vanhempani asuvat haja-asutus alueella jonne ei ole tarjolla kuparia, kaapelia tai kuitua inhimillisiin hintoihin, niin Internet yhteys on toteutettu 3G-yhteyden varaan. Verkko laitteena toimii Belkinin F7D3302 ja Huawein E353 3G-modeemi, Linksyssin tarvoin Belkiniinkin on asennettu DD-WRT käyttöjärjestelmä. Mökiltä löytyy vanhakone jolla voi katsoa leffoja ja tarpeen mukaan surffailla, mutta paljoakaan sille ei tarvitse tehdäkään koska on vähällä käytöllä. Tulevan 3G-yhtyden avulla olisi tarkoitus mahdollistaa valvontakameran etäkatselu ja tallenteiden siirtäminen kotini palvelimelle.

 

Oikealla on kuvas suunnitelleilla olevasta verkosta kesämökille. Jos vanhemmilleni ei ollut saatavana kuin 3G-yhteys ei kesämökillekään muuta voi edes kuvitellakaan. Eli Internet yhteys toteutetaan 3G:llä hankin huuto.netistä jokin aikaa sitten Asuksen WL-500gP v2 -reitittimen jonka aion nyt viedä mökille. Kaveriksi Asukselle olen saanut toimimaan Huawein E169 3G-modeemin. Toisin kun Linksyssissä ja Belkinnissä, niin Asukseen olen asentanut OpenWRT käyttöjärjestelmän. Syy tähän eroavaisuuteen on se etten saanut 3G-modeemia toimimaan DD-WRT:llä.

 

Kaikissa laitteissa on käytössä OpenVPN:ä, Linksyssissä on OpenVPN palvelin joihin muut kaksi ovat asiakasohjelmilla yhteydessä. Tämä mahdollistaa verkkojen yhdistämisen Internetin yli, näin näyttää että kaikki laitteet ovat samassa verkossa vaikka maantieteellisesti laitteiden välillä on satoja kilometrejä. Eli menenpä käymään vanhempieni luokse tai kesämökille ja avaan kannettavan voin selata palvelimeni sisältö ihan samoin kuin kotonanikin. Lisäksi kannettavilleni on asennettu OpenVPN asiakasohjelma jolla voin yhdistää koneen vieraissa verkoissa omaan OpenVPN-verkoon.

 

Tällainen on suunnitelmani tälle projektille, kirjoittelen jatkoa kun saan kameran paikoilleen ja toimintavalmiuteen.

 

Luettu 8890 kertaa Viimeksi muutettu maanantai, 05 elokuu 2013 08:06

Liittyvät artikkelit

Copyright © Ilkka Rautiainen 2021.
Kaikki oikeudet pidätetään.